“Hoe mijn leven veranderde…”

Wie deze zomer naar een van de grote muziekfestivals is geweest is het waarschijnlijk opgevallen: het was weer duurder dan vorig jaar en al helemaal duurder dan pak ’m beet tien jaar geleden. Waarom zijn festivals zo duur geworden en waar komt het geld terecht?

Het begon al bij de kluisjes. De tweedaagse huur kostte 14,50 euro, herinnert Yahya Ouzahir (23) zich. Of nee, eigenlijk begon het al met het kaartje. Bijna 90 euro voor een ‘weekender’, het ook dit jaar weer duurdere toegangsbewijs voor het tweedaagse festival Milkshake. In 2018 was het een tientje minder.

Wanneer genoeg niet genoeg is

Op de meeste grote zomerfestivals zijn munten het gangbare betaalmiddel, maar afgelopen juli kon je voor het eerst pinnen op Milkshake. Dus in plaats van een prijslijst met ‘poffertjes twee munten’ stond nu de rauwe werkelijkheid meteen op het pinapparaat: 6 euro. De gin-tonics die Ouzahir erbij dronk waren 9,50 euro per stuk, kant-en-klaar uit een blikje dat werd uitgeschonken in een plastic bekertje. ‘Op het festival let ik niet op wat ik uitgeef. Pas de dag erna schrik je bij het zien van de afschrijvingen.’

Anne en Fredie tijdens de zwangerschap.

Kill you’re darlings

Maar hoe terecht is het dat een glas bier of fris richting de 3 euro gaat en een burger of pizzapunt al gauw een tientje kost? Op sommige festivals is zelfs geen kraanwater verkrijgbaar, waardoor je flesjes water moet kopen. Tegelijk stijgen de prijzen voor de meeste kaarten ieder jaar weer met een veelvoud van de inflatie.

‘Je geeft zo 300 tot 400 euro uit op een meerdaags festival. En dan doe je niks geks’, zegt Berend Schans, van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals. Veel geld, vindt hij. Maar een festival neerzetten ís duur. En risicovol. ‘Een weekend met veel regen kan je festival de das omdoen. Is het ijskoud en nat, dan heeft niemand zin in bier. Zo sneuvelde bijvoorbeeld dit jaar na drie succesvolle edities hiphopfestival Encore. Het was niet uitverkocht en het was slecht weer. Dan heb je weinig om dat op te vangen.’

Daarnaast zijn festivals, veel meer dan restaurants, cafés of pretparken overgeleverd aan de terreineigenaar, vaak de gemeente. Die bepaalt de leges voor het terrein, aan welke veiligheids-, geluids- en milieu-eisen voldaan moet worden, maar ook óf een festival überhaupt door kan gaan. Het is niet uitzonderlijk dat de vergunning voor een evenement soms pas enkele dagen van tevoren wordt afgegeven. Dan zijn er al kaarten verkocht, artiesten geboekt en is de opbouw al begonnen.

We are on vacation from June 9-27. Your order will ship the week of June 28, when we return.